22 september, 2014 0 comments

Expert eller ledare?

I sin nyligen publicerade bok ”Oberoende är stark” skriver P G Gyllenhammar, välkänd företagsledare och näringslivsprofil (s.78):

-Förmodligen är företagsledare idag mer allmänkunniga än tidigare. Ibland blir jag förvånad över hur mycket de kan. Men detta har inget med ledaregenskaper att göra; det handlar om kunskaper.

P G Gyllenhammar gör en tydlig skillnad mellan ledarskap som sådant och kunskaper om business/verksamhet. En skillnad, som är lika relevant även i annan verksamhet än företagande.

Han efterlyser mer av ett strategiskt/entreprenöriellt ledarskap inom näringslivet. Men berör inte direkt andra ledarförmågor. Som t ex att bidra till medarbetares motivation och utveckling, skapa väl fungerande ledningsgrupper och team, eller bygga en innovativ företagskultur.

Denne garvade företagsledare säger samtidigt att han ständigt lär sig något nytt om det här ämnet av sin nya hustru, disputerad ”industrial psychologist”. Och det finns faktiskt en hel del empirisk forskning, som indikerar att många ledare fungerar mer som experter.

Facebooktwitterlinkedin

Leave a Comment

© 2021 Ennoblia
Back to top