17 september, 2016 0 comments

Motstånd mot förändring – vad hindrar dig?

Vi har ofta motstånd mot förändring. Det sitter faktiskt inte bara i knoppen utan till stor del i kroppen.Tänk bara på vårt immunförsvarssystem, som försöker stöta bort allt som inte funnits där tidigare. Men redan vårt sätt att tänka spelar oss ofta ett spratt.

Även den som verkligen vill förändra sitt beteende känner av det här. Ta t ex den vanliga frågan om att gå ner i vikt. Som alltför ofta slutar med ”jo-jo-bantning” om man inte lyckas fullfölja. Ja, det handlar om att ändra livsstil, att leda sig själv, och det är oftast lättare sagt än gjort.

En bra – och lite jobbig tumregel kanske – är att det tar minst 30 dagar att konsekvent lära sig ett nytt beteende, och sedan förstås mer för att också hålla fast vid det. Men nyckeln för att få genombrott är uthållighet under dessa 30 dagar , när vi talar om individers ändrade beteende. De första 10 dagarna brukar gå rätt så bra för den som är hyggligt motiverad. De nästa 10 dagarna är helt avgörande för framgång; för då om inte tidigare slår ”motståndet” till ordentligt. Impulskontrollen blir svårare, resultaten är kanske inte tillräckligt stora och övertygande än så länge osv. Om man tar sig igenom dessa 20 dagar, så har man lärt sig att hålla motståndet i schack och kan få ett viktigt ”genombrott”. Och de sista 10 dagarna ser man mer och mer av ljuset efter tunneln.

Man behöver också komma till insikt om att motståndet oftast har djupare rötter än vad vi tänker på. Kan man få kontakt med dem, går det mycket lättare. Robert Keagan, beteendeforskare vid Harvard, har skrivit en utmärkt bok i ämnet – Immunity to change. Den innehåller bra pedagogiska förklaringar till hur man kommer till kärnan av motståndet. Kolla också på youtube med denna länk, https://www.youtube.com/watch?v=FFYnVmGu9ZI

Sedan är det ju ett annat ämne – hur man åstadkommer förändringar i organisationer och företag. Hur man ändrar kulturen. Det är ett ämne för en annan blogg.

Facebooktwitterlinkedin

Leave a Comment

© 2021 Ennoblia
Back to top